Afyon Kocatepe Üniversitesi Maliye Bölümü, gerek kamu kesiminin gerekse özel sektörün mali konularda yetişmiş insan ihtiyacını karşılamak amacıyla 1974 yılında kurulmuş, ülkemizin en eski ve köklü maliye bölümlerinden birisidir. Üstlenmiş olduğu çağdaş misyon ve vizyona uygun olarak, alanında ciddi başarılara imza atmış birçok bürokrat, akademisyen ve özel girişimcilerin yetişmesini sağlayan Maliye Bölümü, halen deneyimli ve bilimsel açıdan kendini ispatlamış akademik kadrosuyla, evrensel üniversite kültürüne uygun olarak, akademik disiplin ve kalite anlayışı içinde saygın maliyeciler yetiştiren başarılı bir eğitim kurumudur.
Maliye bölümleri, öncelikle devletin mali personel ve uzman ihtiyaçlarını karşılama amacıyla kurulmuştur. Bu bölümde, kamu ve özel sektörde, mali konulardaki uzman/ara eleman gereksinimini karşılayabilecek nitelikli maliyecilerin yetiştirilmesi; Maliye Bilimi ile yakından ilgili İktisat, Hukuk, Sosyoloji, Siyasi ve İdari Bilimler ve diğer alanlara ait temel bilgi ve becerilerin elde edilmesi; Bilginin, ihtisasın, tecrübenin önem kazandığı bir dönemde ve daha rahat yaşayabilmek için daha fazla çalışmanın gerekli olduğu çağımızda, mali bilgilerle donatılmış ve bu bilgileri uygulayabilen öğrencilerin yetiştirilmesini sağlamak; Mali konularla ilgili gelişmeleri takip etmek, mali konularda tüm çevre ile bilgi alışverişinin sağlanmasına yardımcı olmak; Öğrencilere; maliye teorilerini anlamalarını, hatta bu teorileri gerçek dünyaya uygulamada anlaşılmasını kolaylaştıracak nitel ve nicel metotların eğitimi verilmesi; Öğrencilerin mali konularda bilgilendirilmesi, görüş bildirebilmeleri ve sorunlar karşısında pratik çözümler üretebilmesi; Bilimsel danışmanlık hizmetinin yerine getirilmesini amaçlamaktadır. Maliye Bölümünde bulunan dört anabilim dalı şunlardır:
1. Mali Hukuk,
2. Bütçe ve Mali Planlama,
3. Maliye Teorisi,
4. Mali İktisat.
Bölüm mezunları; üniversitelerde öğretim elemanı olarak, Maliye ve İçişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Bakanlığı, Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsler, DPT, mahalli idareler, Sayıştay yanında bankalarda ve özel sektörün değişik kuruluşlarında çalışılabilir. Ayrıca büro açarak serbest de çalışılabilmektedir. Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insan gücü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır. Mezunlar, devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlıkları’nda ve çeşitli kamu kurumlarında çalışma imkânına sahiptirler. Bunun yanında maliye lisans mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler. Bu çerçevede kamu ve özel sektörde çalışma alanlarının ve iş bulma olanaklarının gelişmesi mesleğin geleceği için umut vericidir. Alanında uzman öğretim elemanlarıyla eğitim öğretim hizmeti vermeye devam eden maliye bölümü, öğrencilerini geleceğe hazırlama konusunda hassasiyetle çalışmalarını sürdürmektedir.

27 Nisan 2016, Çarşamba 1681 kez görüntülendi